Η «Συκοφαντία» του Απελλή 1, Σάντρο Μποττιτσέλλι
Η «Συκοφαντία» του Απελλή 1, Σάντρο Μποττιτσέλλι
Κωδικός προϊόντος: ΚΩΔ.947
Μέγιστη εκτύπωση: 120 εκ.
Η γνώμη σου μετράει

 


Artivity

Το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα έργων τέχνης στην Ελλάδα. Ψηφιακή εκτύπωση υψηλής ποιότητας. Πινακες ζωγραφικης, αντιγραφα. Εκτύπωση σε καμβά και αφίσα, υψηλή ποιότητα και χαμηλή τιμή. Σας προτείνουμε το καλύτερο για τον χώρο σας. Κλασσικα εργα τεχνης.

Η «Συκοφαντία» του Απελλή c.1495
Ο πίνακας προέρχεται από την οικία των Segni, σημαντικής οικογένειας της Φλωρεντίας.
Η αλληγορική σκηνή αναφέρεται σε ένα χαμένο έργο του Απελλή (του πιο γνωστού ζωγράφου της αρχαιότητας, που έζησε τον 4ο αιώνα π.χ.). Ο Απελλής είχε φιλοτεχνήσει μια αλληγορία της Συκοφαντίας ως παράδειγμα των άδικων κατηγοριών που είχε ο ίδιος υποστεί. Ο Μποττιτσέλλι βασίζεται σε αυτές τις πηγές και δημιουργεί σε μικρές διαστάσεις (62 x 91 εκ) ένα έργο πλούσιο σε αρχιτεκτονικές και άλλες αναφορές στην αρχαιότητα.
Η σκηνή διαβάζεται ξεκινώντας από τα δεξιά, όπου καθισμένος σε θρόνο βρίσκεται ο βασιλιάς Μίδας έχοντας πλάι του δυο γυναικείες μορφές, την Άγνοια και την Καχυποψία οι οποίες ψιθυρίζουν στα γαϊδουρινά του αφτιά.
Όρθιος μπροστά στον βασιλιά, ντυμένος με κουρέλια είναι ο Δόλος που κρατάει από το χέρι τη Συκοφαντία, η οποία αδιάφορη για όσα συμβαίνουν, σέρνει από τα μαλλιά το θύμα της, ένα γυμνό άνδρα που κάνει μια ικετευτική χειρονομία. Η Κακοπιστία και η Απάτη στολίζουν τα μαλλιά της Συκοφαντίας.
Αριστερά από την κεντρική ομάδα, μια γριά με μαύρο μανδύα που συμβολίζει τη Μεταμέλεια, στρέφεται προς την Αλήθεια, η οποία στέκει γυμνή με το χέρι υψωμένο.
Το χρώμα και το πλούσιο φως, προσδίδουν ένταση και συναισθηματική φόρτιση στη σκηνή. Τα αγάλματα και τα ανάγλυφα που απεικονίζουν θεούς και ήρωες της Κλασικής εποχής δεν έχουν μόνο σκοπό να τοποθετήσουν την εικόνα στα συγκεκριμένα ιστορικά συμφραζόμενα, αλλά με την απόσταση που βρίσκονται από την κυρίως σκηνή σηματοδοτούν την οριστική ρήξη του Μποττιτσέλλι με ότι αντιπροσωπεύουν.

Αγοράστε αυτό το θέμα σε πίνακα ζωγραφικής ή αφίσα
Μπείτε στην οθόνη επιλογών του καμβά ή της αφίσας και κατασκευάστε το τέλειο έργο!
Ή
Αγοράστε επιλέγοντας από μερικές προτάσεις
Παρακάτω εμφανίζουμε μερικές προτάσεις με έτοιμες επιλογές. Σας φέρνουν πιο κοντά σε ένα αποτέλεσμα,
αλλά πάντα μπορείτε να το τροποποιήσετε στην σελίδα που θα μεταφερθείτε.

Art by Nikos Costantareas


Ζωγράφος


Ρεύμα ή είδος ζωγραφικής


Εθνικότητα καλλιτέχνη


Νέες παραλαβές