Για τις αφίσες μας εφαρμόζουμε μια επεξεργασία που ονομάζουμε επικάλυψη με μεμβράνη. Η αφίσα μετά την εκτύπωσή της (*αν το θέλετε) μπορεί να επικαλυφθεί με μεβράνη που έχει υφή : γυαλιστερή, ή μάτ, ή καμβά.

Η αντιμετώπιση είναι λίγο διαφορετική, αν η αφίσα έχει ή δεν έχει κορνίζα.

Αν δεν έχει κορνίζα, τότε απλά την καλύπτουμε με τη μεβράνη της προτίμησής σας και την αποστέλλουμε. Η μεμβράνη κολλάει πολύ καλά στην επιφάνεια και την προστατεύει. Στις σκέτες αφίσες περισσότερο χρησιμοποιείται η ματ και η γυαλιστερή μεμβράνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η διαδικασία όταν έχουμε και κορνίζα. Με τη μέθοδο που έχουμε αναπτύξει δημιουργούμε υπέροχα κάδρα χωρίς τζάμι, με εξαιρετική αντοχή.

Ως γνωστό, όταν πρόκειται να κορνιζάρετε μια αφίσα, φαντάζεστε το κάδρο σας με την πλάτη την αφίσα, μπροστά να έχει το τζάμι και φυσικά την κορνίζα της επιλογής σας. Με τον τρόπο κορνιζαρίσματος που θα σας περιγράψουμε μπορείτε να αποφύγετε το τζάμι:

Αφού εκτυπώσουμε την αφίσα (αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σχεδόν οποιαδήποτε έτοιμη αφίσα ή χαρτί), τη στρώνουμε πάνω σε μία πλάτη mdf. Το mdf έχει πάχος περίπου 3 χιλιοστά. Έχει καλυφθεί με ειδική κόλλα που ενεργοποιείται πλήρως αφού πρώτα θερμανθεί. Η αφίσα κολλά πάνω στην επιφάνεια mdf. Πάνω από την αφίσα τοποθετούμε τη μεμβράνη.

Το σετ ΜΕΜΒΡΑΝΗ + ΑΦΙΣΑ + MDF τοποθετείται σε μια ειδική πρέσσα. Εκεί συμπιέζεται με δημιουργούμενες συνθήκες κενού αέρος και ταυτόχρονα θερμαίνεται. Το κενό αέρος απορροφά και εξαλείφει όλες τις φυσαλίδες και η ταυτόχρονη θέρμανση ενεργοποιεί τις ειδικές κόλλες. Δημιουργείται έτσι μια εννιαία σταθερή επιφάνεια από την πρώην ευλίγιστη αφίσα που βρίσκεται πια κολλημένη ανάμεσα στην επικάλυψη και στο άκαμπτο mdf.

Η αφίσα παραμένει σταθερή, χωρίς να έρχεται σε επεαφή με τον αέρα και είναι έτοιμη να κορνιζαριστεί. To mdf, πάνω στο οποίο έχει γίνει η τόσο καλή επικόλληση, χησιμεύει και ως πλάτη της κορνίζας. Αποφύγαμε το τζάμι και θα έχουμε μια πιο γερή κατασκευή. Ξεχνάτε τα ζαρώματα, και το φόβο της υγρασίας. Η θραύση του τζαμιού δεν σας ενδιαφέρει πιά και το κάδρο σας είναι πολύ ελαφρύτερο.

Η μεμβράνη, είναι πολύ ποιοτική, ειδική για εφαρμογή σε κορνιζαρισμένα θέματα. Η γυαλιστερή, αναδυκνύει τα χρώματα και τις αντιθέσεις τους. Η ματ, μειώνει τις αντανακλάσεις του φωτός. Η υφή καμβά προσδίδει ένα ξεχωριστό και προωτότυπο καλλιτεχνικό τόνο. Σίγουρα λοιπόν μπορείτε να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.

Για όλες τις περιπτώσεις επικάλυψης, χρησιμοποιούμε ειδικά μηχανήματα. Η επικόλληση είναι εργασία ακριβείας, που έχει ανάγκη από σωστή συμπίεση των υλικών, ελεγχόμενες θερμοκρασίες και αποφυγή των φυσαλίδων και σκόνης. Μόνο έτσι προσφέρουμε την πραγματική επεξεργασία που ομορφαίνει την αφίσα, της προσθέτει πλεονεκτήματα και δημιουργεί ένα πραγματικά ωραίο αποτέλεσμα.

*Τα κορνιζαρισμένα θέματα, μπορεί να συνδυαστούν και με χάρτινο πασπαρτού. Το χάρτινο πασπαρτού, είναι ένα περιθώριο που τοποθετείται μεταξύ της αφίσας και της κορνίζας. Έχει πλάτος που επιλέγετε εσείς. Όταν όμως επιλέξετε μεμβράνη, το πασπαρτού δε μπορεί να τοποθετηθεί. Η χρήση του είναι εφικτή μόνο στα κάδρα που έχουν τζάμι.